Program de psihoterapie pentru copiii și adolescenții cu autism
Terapia nu se termină în momentul în care copilul ajunge să recupereze deficitele cognitive și de comunicare.
Nu ignora acest aspect!
Asigura-te ca tu și copilul tău sunteți în controlul evoluției lui în drumul spre o viață echilibrată!
În lipsa unui program de psihoterapie, copiii și adolescenții cu autism sunt expusi riscului de apariție a destructurării cognitive.
Studiile arată că aproximativ 70% dintre persoanele cu autism vor suferi de depresie la un moment dat pe parcursul vieții, 50% vor suferi de o tulburare de anxietate, 70% vor dezvolta tulburare obsesiv compulsivă (Lugnegard et all 2011).
Autismul afectează dezvoltarea copilului și a viitorului adolescent, iar încheierea programului ABA, fără o continuare cu un program de psihoterapie, expune copilul unor riscuri majore.
Pe langă aceste diagnostice asociate tulburării de spectru autist, există anumite caracteristici specifice autismului care vor face dificilă dezvoltarea și adaptarea în contextele sociale:
- dificultăți în întelegerea relațiilor sociale, aspect care duce la dificultăți în a stabili și mentine relații de prietenie cu colegii.
- capacitate scazută de a înțelege regulile unei conversații, ceea ce duce la dificultăți in sustinerea unei conversații.
- capacitate scazută de autocontrol.
- dificultatea de a face față în diferite contexte sociale.
- dificultăți de întelegere a propriilor emoții și exprimare a emoțiilor, ceea ce poate duce la apariția unor reactii exagerate și a comportamentelor problematice.
- dificultăți în respectarea regulilor impuse grupului.
- distorsiuni cognitive – interpretarea eronată a situațiilor prin care trec.
- imagine de sine confuză.
O parte din echipa Autism Voice s-a focusat foarte mult în ultimii ani pe dezvoltarea de tehnici de psihoterapie pentru copiii cu TSA care au parcurs un program intensiv ABA și au dezvoltat programul ABA Next Step.
Persoanele cu autism au un PROFIL COGNITIV aparte, într-o anumită masura DIFERIT, fiind esentială o adaptare la modul lor de gandire față de cel al persoanelor tipice.
În psihoterapie, vom înțelege împreună acest profil diferit și le oferim uneltele necesare pentru a se cunoaste și întelege astfel încât să-și poată folosi abilitățile într-un mod cât mai eficient pentru a avea o viață echilibrată și a se integra în grup, în scoală, în comunitate.
Înscrie copilul în programul ABA Next Step și continuă să-l sustii în progresul pe care l-a facut în anii de terapie intensivă.
Planul de lucru va fi stabilit împreună cu familia dupa evaluarea inițiala în cadrul căreia se vor identifica nevoile copilului și cu ce frecvență sunt necesare sedințele de psihoterapie.