Program de dezvoltare personală și a abilităților sociale
Multe fețe si expresii greu de descifrat, mult zgomot, multe voci care spun ceva dar nu pot să înteleg ce pentru că vorbesc mai multe voci în același timp.
Aș vrea să spun și eu ceva, aș vrea să vorbesc cu Matei și să ne jucăm împreună, însă toate astea îmi dau o stare de agitație, iritare, mă doare capul, îmi vine să țip, vreau să ies de aici, să fie liniște și să pot să mă calmez.”
– Ce vrea Matei să spună cu gluma aia?
– Ce ar trebui să spun eu acum?
– Când este momentul potrivit să spun și eu ceva?
– Pe ce ton ar trebui să o spun?
– Oare ce fac eu acum pare ciudat pentru ceilalți?
– De ce a facut Matei asta?
În mintea unui copil/ adolescent cu autism este multă confuzie atunci când vorbim de relaționarea cu ceilalți. Într-un grup de peste 20 sau chiar peste 30 de copii, este foarte greu să dezvolte abilitățile necesare pentru a se adapta și integra în grup.
Abilitățile sociale trebuie exersate în grupuri mici, moderate de un psiholog ce le va pune la îndemana uneltele necesare pentru a-și a dezvolta abilitățile sociale și pentru a le demonstra apoi în grupul de la școală.
Poți să mergi la maraton fără să te antrenezi? Poți să ții pasul cu grupul de alergători fără să te antrezi înainte?
Poți încerca, însă vei rămâne în urmă, poți avea probleme cu respirația, te vor durea genunchi, iar în cazuri extreme te poți trezi în ambulanța.
Înscrie copilul în PROGRAMUL Social Skills Training, iar noi îl vom ajuta să se antreneze!
În cadrul programului se vor forma grupuri de 4-5 copii, moderate de un psiholog cu experiență în psihoterapia copiilor cu autism, iar copilul tău își va exersa abilitățile sociale într-un mediu ce îi va permite să aibă control pe ceea ce are de făcut.
Cu exercițiu și sustinere din partea psihologului și a familiei, va putea apoi să arate și la scoală ce știe și ce poate și se va integra în grupul de copii.
Dezvoltarea relațiilor sociale este importantă pentru integrarea la scoală a copilului și adolescentului cu autism și nu în ultimul rând pentru adaptarea la contexte sociale variate.
Dezvoltarea copiilor și adolescenților cu autism este un proces de durată ce presupune dobândirea unor competențe cognitive, emoționale și sociale. Copiii și adolescenții cu autism trec prin perioade dificile (adaptarea la mediul școlar, conflictele cu colegii) și au nevoie de metode de gestionare a situațiilor, de suport emoțional, dezvoltarea autocontrolului.
Programul Social Skills Training este una dintre soluțiile la problemele de adaptare socială întampinate de copiii și adolescenții cu autism.
Grupurile au ca scop dezvoltarea persoanală și a abilităților sociale.
Grupurile vor avea o frecvență de 2 întâlniri pe săptamană:
- Grup 1 – intervalul de vârstă 8 – 12 ani: marți și joi, în intervalul 16:00 – 18:00.
- Grup 2 – intervalul de vârstă 12 – 16 ani: luni și miercuri în intervalul 16:00 – 18:00