Despre program

Work Aid Kit este programul inovator dezvoltat de specialiștii Autism Voice pentru a răspunde nevoilor stringente ale societății actuale privind integrarea pe piața muncii a persoanelor neurodiverse, cu tulburări de spectru autist sau alte forme de tulburări.

Dedicat dinamicii Diversității și Incluziunii din ziua de azi, Work Aid Kit oferă soluții de impact 360 în prezent și pentru viitor, la nivel sustenabil pe aria de tulburări, pentru populație, companii și economie.

La nivel mondial, 1 copil din 100 este diagnosticat cu autism, iar în România, aproximativ 40.000 de copii cu autism ar putea deveni în curând adulți activi pe piața muncii, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, dacă beneficiază de astăzi de resurse și programe de recuperare și integrare timpurie.

Work Aid Kit a fost dezvoltat pentru a răspunde cu soluții și instrumente de specialitate în trei arii cheie de schimbare sistemică:

Programul este compus din: evaluare vocațională, consiliere vocațională, training pentru angajare, ateliere de educație non-formală și creștere a abilităților profesionale.

Începând cu 2025, specialiștii Autism Voice vor pune la dispoziție pentru aceștia și plasare în locuri de muncă sub formă de internship plătit, job-uri part-time sau full-time, în funcție de mach-making-ul de recrutare posibil, după fiecare caz.

Specialiștii Autism Voice au dezvoltat: training-uri pe aria de conștientizare și educare a Diversității și Incluziunii a Neurodiversității la locul de muncă, training-uri pentru procesul de recrutare intern în companii (legislație, creare anunțuri de angajare, procesul de interviu de angajare, program de mentoring angajat-angajat, procesul de onboarding, s.a..), training-uri pentru manageri, team leaders și CEO, pentru înlesnire integrare în echipe și departamente ale oamenilor, ghid-uri explicative, proceduri și procese precum internship sau video tutoriale explicative.

Va fi posibil și programul de potrivire și plasare în locuri de muncă între tineri și companii, la nivel local, apoi național.

Programul complex se adresează atât beneficiarilor actuali ai Institutului Autism Voice, cât și tuturor tinerilor de peste 18 ani din afara asociației, care consideră că au nevoie de ajutor pentru a se integra pe piața muncii.

Potrivit studiilor europene, aproximativ 87 de milioane de persoane din UE trăiesc cu o anumită formă de dizabilitate (https://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=ro&catId=1137).  Peste 70% dintre acestea nu beneficiază de aceleași șanse ca restul populației. La nivel de tulburări de spectru autist, doar 10% dintre adulții cu autism din Europa au un loc de muncă, în condițiile în care 1% din populația Europei are autism (7.470.000 oameni).

În România se estimează că procentul persoanelor cu dizabilități angajate este de circa 1% în condițiile în care există peste 900.000 oameni în această situație, potrivit ANPDPD.

În peste 75% din cazuri, societatea trebuie să susțină costul financiar nu doar pentru persoanele cu autism, ci și pentru unul dintre părinți, care este nevoit să renunțe la locul de muncă pentru a-și putea îngriji copilul. 85% dintre persoanele cu autism nu trec de primul interviu din lipsa suportului de specialitate în procesul de recrutare, și înainte de acesta (National Institutes of Health – NIH.gov).

Costurile susținerii unei persoane cu autism în sistemul de asigurări sociale se ridică la aproximativ 2.3 milioane USD în USA și respectiv 2.4 milioane USD în UK,  majoritatea acestor bani fiind cheltuiți pe parcursul vieții de adult.

Studiile sociologice arată că este cu 50% mai puțin costisitor să investești în recuperare și intervenție timpurie decât pentru incluziune ca adult cu dizabilități (Prof. Dr. Martin Knapp & Dr. David Mandell, s.a.).

Mai mult, studii în domeniul de business (JP Morgan Chase, 2016, s.a.), demonstrează că productivitatea angajaților autisti este cu 92% mai ridicată față de colegii tipici, iar angajatii autiști sunt cu 47% mai rapizi în realizarea sarcinilor de serviciu.

Specialiștii Work Aid Kit

Nicoleta M. Orlea

Specialist Workplace Inclusion, Fundraising și Comunicare

Delia Popa

Consilier Vocațional, BCBA

Dacă ești părintele unui adolescent sau tânăr și vrei să înceapă pregatirea pentru un viitor loc de muncă, contactează-ne aici:

Diana Dumitrescu, 0756 678 219, contact@autismvoice.ro

 

Dacă ești companie interesată de DEI a neurodiversității la locul de muncă, contactează-ne aici:

Nicoleta Orlea, 0751 278 391, nicoleta.orlea@autismvoice.ro